Så lyckas du med renoveringen

house
Att renovera ett hus är ett spännande och givande projekt. Få saker slår känslan av att få bo i ett hus som du fixat till med eget arbete till ett perfekt slutresultat som du är nöjd med och kommer att kunna leva med i årtionden. Men det finns några fallgropar och en del saker som är viktiga att tänka igenom innan du börjar. Här får du några tips.

Gör en plan

Innan du börjar, gör en rejäl genomgång av huset. Vad behöver göras? Vad måste absolut göras? Vad måste du göra först? Det finns inga absoluta svar på dessa frågor, men det finns behov som är mer akuta än andra att åtgärda för att inte huset ska förfalla ännu mer under renoveringen och det finns saker som du själv absolut tycker är viktigare än annat. Med en bra plan har du en idé om i vilken ordning saker ska göras, men framför allt har du en lista över vad som måste göras och vad som eventuellt kan vänta.

Gör en sak i taget

Börja med ett projekt och slutför det innan du börjar med nästa. Det låter självklart, men Sverige är fullt av halvfärdiga renoveringsprojekt som knappt kommit ur startgroparna innan nästa projekt. Och nästa. Och nästa…

Börja utifrån (och uppifrån)

Att köpa tak kanske inte låter speciellt inspirerande, men tänk på att taket är något av det viktigaste att åtgärda innan du gör annat. Ett läckande tak kan orsaka fuktskador och förstöra åratal av inredningsarbete. Samma sak gäller husets fasader. Är de i dåligt skick är det något du bör åtgärda först, innan du börjar med insidan.