Bygga rum till barnen

Det är klart att barnen ska ha ett eget rum, men hur löser du det på bästa sätt och vad är det viktigaste att tänka på? Naturligtvis är det viktigt att utgå från barnets ålder och ha med i tanken att barnet kommer att bli äldre och då kommer rummet också behöva att utvecklas i takt med barnet. Är barnet så pass gammalt att det själv kan vara med och ha åsikter om färg och tapeter kan ni försöka att diskutera fram bra val tillsammans. Att tapetsera ett rum med någon figur barnet för tillfället tycker om kan vara en dålig idé, försök hitta något mer neutralt.

Som alltid är förvaring viktigt. Många barn har mängder med olika leksaker som ska förvaras på ett smart sätt. En hylla där det som är populärt för stunden kan stå framme och vara enkelt att nå och det som inte används lika ofta kan ligga i backar eller liknande. Använd utrymmen som under sängen, kanske det går att ha en utdragbar låda där för att kunna gömma undan så mycket som möjligt. Det är ju annars ett utrymme som inte alls används.

Är rummet väldigt litet kan barnet exempelvis få en loftsäng. Under sängen går det att stoppa in ett skrivbord under eller skapa en riktigt mysig lekhörna. Ska barnen dela rum är en våningssäng en perfekt lösning. Glöm inte att inreda med belysning, tavlor och annat som gör att rummet kommer och kännas riktigt hemtrevligt. Hitta möbler som är anpassade för barn vilket ofta innebär lite hårdare tag då det kommer till lek och bus. Ett barnrum ska vara inbjudande och locka till att utöva sin kreativitet. Kom därför ihåg att barnet kommer bli äldre och låt barnet själv vara med och påverka när det börjar vara dax att byta ut tavlor och liknande.