Hultafors och tumstockens historia

Karl-Hilmer Johansson är känd som tumstockens uppfinnare. Han var en svensk ingenjör som studerade på Chalmers Tekniska Läroanstalt och därefter grundade han Svenska Mått och Tumstocksfabriken. Den låg i Stockholm och öppnade sina portar för världen år 1883. Lite visste han då att tusentals svenskar skulle använda hans uppfinning dagligen! Idag har de flesta av oss minst en tumstock i verktygslådan. Det är lika vanligt att ha en tumstock hemma som det är att ha en vattenkokare eller kaffebryggare.

Fabriken ligger numera i Hultafors med kontor Stockholm. De producerar fortfarande tumstockar av högsta kvalitet. Den klassiska varianten tillverkas i ljus glasbjörk, men det finns också tumstockar i glasfiber och aluminium. Numera kallas tumstock för meterstock helt enkelt för att vi använder oss av det metriska systemet i Sverige, men det lönar sig att känna till båda orden eftersom det är många som fortfarande säger “tumstock”.

Den längsta tumstocken som Hultafors tillverkar idag är 2,4 meter lång och den är lackad med vattenbaserad skyddslack. De klassiska lederna ser likadana ut och ändarna är självklart röda! Ett måste i verktygslådan. Men Hultafors tillverkar också allt från yxor och hammare till knivar och stämjärn, så det är ett varumärke man kan vända sig till för många av sina byggbehov. Deras vattenpass är några av de bästa på marknaden och de enda vattenpass vi använder i våra projekt. De är starka, känsliga och väldigt hållbara så när man köper ett vattenpass kan man lita på att det gör ett utmärkt jobb i många år framöver.