Vid renovering är det lätt att det uppstår skador. Ovana ställningar kan lätt leda till att du får ont i leder. Det är viktigt att ta pauser med jämna mellanrum och lyssna på kroppen. Är det en större renovering är det extra viktigt och ta det lite lugnt, annars kan det i värsta fall uppstå förslitningsskador. Försök dessutom att undvika ställningar som ger väldigt mycket belastning på exempelvis knän. Jobbar du en dag med renovering och upplever ledvärk behöver du anpassa ditt arbetssätt till nästa dag för och undvika förslitningsskador.
Verktyg är en annan sak som kan orsaka skador. Hammare är lätt att råka slå på fingrarna och kan orsaka benbrott om du har riktigt otur. Spikpistoler kan råka skjuta en spik genom ett finger och en skruvdragare är det lätt att slinta med och slå sig på händerna. Du ska ändå inte gå runt och vara rädd för alla verktyg som finns. Läs säkerhetsföreskrifter och tänk igen hur du använder dom en gång extra. Ta det lugnt och stressa inte när det är dags, övning ger färdighet som i allt annat.
Om olyckan skulle vara framme är det viktigt att vara förberedd. Första hjälpen, förband och liknande saker bör finnas i hemmet på ett ställe där alla kan hitta det. Då går det snabbt att få fram om det skulle behövas vid exempelvis en blödning. Jobbar du mycket ovanför huvudet, exempelvis med ett tak, kan du använda en hjälm. Skulle du råkar tappa hammaren är det ingen risk att du skadar huvudet. Utgå inte från att du kommer att göra illa dig, men var ändå redo att agera snabbt om det behövs. Ta hand om dig själv vid renovering och våga ta hjälp från ett företag om du upplever att du kan behöva hjälp.