Renovera ett äldre hus

Äldre hus har sin charm. Det är ofta lite snett och vint, lappat och lagat. För hundra år sedan var det absolut inte samma standard eller teknik som idag är. Ofta tog man det som fanns och det blev som det blev. Är det dags att totalrenovera ett äldre hus kommer du sannolikt att göra många intressanta fynd på vägen. När du tar bort tapeten kanske du upptäcker att det funnits en dörröppning eller att man valt och isolera med gamla kartonger. Därför brukar det finnas mycket att ta tag i på ett äldre hus.

Isolering och fönster kan vara en väldigt tråkig kostnad att ta tag i, men pengar som kan tjäna in sig själv. Genom att tilläggsisolera både väggar och tak kommer mindre värme att smita ut under vintern och uppvärmningskostnaderna kommer därmed att minska. Samma sak gäller också för fönster runt om hela fastigheten. Fönster med bra isolering håller kylan borta på vinter och värmen på sommaren. Det kostar en del att byta men det kommer garanterat att märkas skillnad snabbt.

Vattenledningar i äldre hus kan vara slitna och det kan finnas risk för läckage som i sin tur leder till vattenskada i fastigheten. Se till att undvika det genom att byta ut ledningar redan innan de blir för dåliga. Är uppvärmningen vattenburen är det absolut viktigt att se över. Ta gärna dit en duktig fackman som kan hjälpa till och göra en bra bedömning av situationen. Att förebygga olyckor i huset kan kännas som tråkiga pengar, men är garanterat roligare utgifter än om du väntar tills att olyckan redan har varit framme. Efter att du har gått igenom dessa punkter kan du börja fundera på att tapetsera om och göra det mer ytliga. Mycket av de viktigaste sakerna som behöver åtgärdas är sånt som inte syns på ytan.